För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
Gymnasieingenjör, TE4
På Ängelholms gymnasieskola erbjuder vi dig möjlighet att bli gymnasieingenjör. Vi har två profiler och gemensamt för dem båda är en fördjupad utbildning inom CAD. Dessutom ges du som elev genom din arbetsplatsförlagda utbildning möjlighet att knyta värdefulla kontakter med lokala företag inom din bransch. Vår erfarenhet är att det ofta leder till jobb efter din examen. Vill du hellre studera vidare är TE4 en bra språngbräda till vidare studier.
Samhällsbyggande
Järnvägen står inför många nya och spännande utmaningar, både genom stora nationella investeringar men även mindre lokala investeringar så som nya bansträckningar samt stationsområden. Järnvägen står därmed fortsättningsvis inför stora tekniska utmaningar för att kunna matcha framtidens behov. Det finns ett stort behov av nyutbildad teknisk personal med kunskaper inom järnvägsteknikens olika delar. Som gymnasieingenjör kommer du att ha en given plats i detta utvecklingsarbete då vår utgång projektering inriktas mot järnväg och dess infrastruktur.
Fördjupat samarbete med Trafikverksskolan
En del av utbildningen är förlagd till Trafikverksskolans övningsanlägging i Ängelholm vilket ger dig unika möjligheter. Trafikverksskolan har redan ett stort antal utbildningar inom järnvägsteknik och ett väl etablerat samarbete med företag inom järnvägsbranschen. De kuser du läser under utbildningen är baserade på branschens behov nu och inför framtiden.
Programinnehåll
- Gymnasieingenjör i praktiiken
- Allmän järnvägsteknik
- BIM
- Byggprocessen
- CAD specialisering
- Praktisk ellära
- Teknik specialisering
- Examensarbete
Design och produktutveckling
Lokalt näringsliv efterfrågar kompetenser inom produktion och produktionsteknik på gymnasieingenjörsnivå. Utbildningens utformning och innehåll utvecklas tillsammans mellan skola och företag för att ge de nyblivna gymnasieingenjörerna de bästa förutsättningarna för sin framtida yrkesroll. Med fokus på design, form, funktion och konstruktion ges du som elev kunskaper om projektledning, produktionsutveckling och automationsprocesser.
Programinnehåll
- Gymnasieingenjör i praktiken
- CAD specialisering
- Industriell automationsteknik
- Praktisk ellära
- Produktionsfilosofi
- Produktutveckling 1
- Teknik specialisering
- Examensarbete
De kuser du läser under utbildningen är baserade på branschens behov nu och inför framtiden.
Under ditt arbetsplatsförlagda lärande (APL) knyter du många kontakter i branschen
Under utbildningen har du totalt tio veckors praktik. Under denna period har du möjlighet att knyta viktiga företagskontakter inför framtiden. APL utgör 30% av utbildningstiden.
Våra samarbetspartner är
Afry, Atkins, Intersystem, Koenigsegg, Lindab, Nolato, Norconsult, Sweco, Trafikverket, Tyréns och WSP.
Hör några röster från profil Samhällsbyggande
I filmen nedan får du träffa elever, lärare och handledare från profil Samhällsbyggande.
Ansökan från dig i TE3
Ansökan till utbildningen gymnasieingenjör gör du mellan den 25 april och 15 maj. Ansökan sker på Skanegy.se. Du som är elev i årskurs 3 på Teknikprogrammet nu kontaktar din Studie- och yrkesvägledare för att få inloggningsuppgifter.
Du kan söka till det år du fyller 22
Även du som har gått ut ett teknikprogram sedan tidigare och fyller högst 22 år det år som utbildningen startar, har möjlighet att söka. Bor du i Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp eller Örkelljunga mejlar du namn och personnummer till gymnasieantagningen@helsingborg.se och bifoga ditt examensbevis. Du blir upplagd i ansökningssystemet, får inloggningsuppgifter och kan göra en ansökan.
Du som bor i annan kommun än som nämns ovan kontaktar antagningskansliet i din hemkommun.
Behörighetskrav
Profil Samhällsbyggande - Arkitektur- hus samt Byggnadsverk.
Profil Design- och produktutveckling - Design 1 samt Konstruktion 1.
Här beställer gymnasieelever i Ängelholm inloggningsuppgifter till ansökan.
Gymnasieantagningen Helsingborg
Här kan du få svar på dina frågor från programansvarig Johan Nordström.
Här kan du få svar på dina frågor från programmets Studie- och yrkesvägledare
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.