För bästa upplevelse och funktion av denna webbplats vänligen aktivera javascript.
Till dig som ska börja/är ny på Ängelholms gymnasieskola
Bra att veta - här finns information som är bra att känna till för dig som ska börja på Ängelholms gymnasieskola.
Läsårstider 2024/2025
Vi hälsar alla våra elever välkomna till ett nytt läsår den 12 augusti 2024.
Läsårstider 2024/2025 för gymnasieskolan Länk till annan webbplats.
Uppropstider
Uppropstider för Rönnegymnasiet, Valhall College och Victoriaskolan Länk till annan webbplats.
En dator per elev
I Ängelholms kommuns skolor får alla elever låna en dator för sitt skolarbete. Du kommer att få din dator redan terminens andra eller tredje dag. På uppropsdagen får du ett datorkontrakt att ta hem, läsa tillsammans med dina vårdnadshavare och underteckna. Ta med datorkontraktet när du ska hämta ut din dator.
Busskort/tågkort
Elev som inte är folkbokförd i Ängelholms kommun
Busskorten hanteras av din hemkommun. Du som studerar vid Ängelholms Gymnasieskola och är folkbokförd i annan kommun ansöker via din hemkommun och får busskort därifrån.
Elev som är folkbokförd i Ängelholms kommun - du behöver inte längre ansöka om resekort.
Alla ungdomar i gymnasieålder som är folkbokförda i Ängelholms kommun får ungdomsbiljett och sitt resekort uppladdat eller hemskickat. Om ni redan har ett resekort för tidigare elevresor eller skolskjuts så ska det behållas, så laddas det upp automatiskt.
Ungdomsbiljetten gäller från den 1 augusti det år du fyller 16 år till och med den 31 juli det år du fyller 19 år. Ungdomsbiljetten utfärdas av Skånetrafiken och är giltigt inom Skåne län.
Mer information om ungdomsbiljett kan du läsa på Skånetrafikens hemsida.
Vid behov av annan resa, resetillägg eller inackorderingsbidrag ska du lämna in ansökan inför varje läsår.
Mer information om resor och länkar till ansökan. Länk till annan webbplats.
Om du har frågor är du välkommen att kontakta kundtjänst.
Kontaktuppgifter och frånvaroanmälan
Vi är angelägna om att ha korrekta kontaktuppgifter till dina föräldrar/vårdnadshavare. Dessa registreras i appen Edlevo där även eventuell frånvaro registreras. Via appen kan vårdnadshavare ta del av den frånvaro som skolan rapporterar.
Appen finns tillgänglig till Android och Iphone och frånvarohanteringen genom appen fungerar från skolstartsdagen den 12 augusti. Om du inte har tillgång till telefon eller surfplatta går det bra att använda dator och logga in på Edlevo via e-tjänst på webben.
Edlevo via webben Länk till annan webbplats.
Sjukanmälan ska göras varje dag du är sjuk, gärna före klockan 08.10. Vårdnadshavare anmäler frånvaro för omyndig elev.
Ogiltig och giltig frånvaro
Oanmäld frånvaro räknas som ogiltig. Vid upprepad ogiltig frånvaro upphör rätten till studiemedel. Vid hög giltig frånvaro kopplas skolans elevhälsoteam in och du kan komma att behöva lämna läkarintyg. Om så inte sker kan rätten till studiemedel upphöra även vid anmäld frånvaro.
Vid långvarig sjukdom eller upprepade sjukdomsperioder samarbetar elevhälsoteamet och dina lärare för att du ska få den hjälp och det stöd som du har rätt till.
På CSNs webbplats kan du läsa om vad som händer med ditt studiebidrag om du skolkar. Här ser du att du både kan bli av med bidraget och att du kan bli återbetalningsskyldig om du fått pengar som du inte har rätt till. Även bidrag från Försäkringskassan kan påverkas, exempelvis bostadsbidrag, underhåll och flerbarnstillägg.
CSNs information om skolk Länk till annan webbplats.
Studiebidrag från CSN
För att du ska kunna få studiebidrag från Centrala studiestödsnämnden, CSN måste du studera på heltid. Med heltidsstudier menar CSN följande:
- Din utbildning räknas som heltidsstudier enligt skolans kursplan eller motsvarande. Studier på en gymnasieskola är normalt på heltid.
- Du deltar i all verksamhet som ingår i utbildningen om du inte har giltiga skäl att utebli.
CSNs webbplats Länk till annan webbplats.
Ledighetsansökan
Skolans grundinställning är att resor förläggs till lov. Vi är mycket restriktiva med att bevilja ledighet vid annan tidpunkt. Vid för många ledigheter kan undervisningen störas för alla elever i klassen/undervisningsgruppen: redovisningar blir inte gjorda; grupparbeten går i stå; genomgångar får tas om; moment får skjutas på framtiden. Effektivitet och kvalitet försämras.
Utgångspunkten är att få en väl fungerande skola för alla. Restriktivitet beträffande ledigheter är därför nödvändig.
Ansökan om ledighet görs i appen Edlevo (se Kontaktuppgifter och frånvaroanmälan ovan). Elev ansvarar för att ha kontaktat undervisande lärare med anledning av ledigheten och bekräftar till mentor detta, innan ledighetsansökan behandlas. Besked gällande ansökan lämnas via appen Edlevo.
Lärplattformen Itslearning
Ängelholms kommun använder sig av lärplattformen Itslearning för lärande och samarbete. Itslearning är en webbaserad plattform. Med dina inloggningsuppgifter och en internetuppkopplad dator kan du arbeta, få information, kommunicera och ha tillgång till material. Itslearning används inom alla verksamheter, från förskola upp till vuxenutbildning.
Itslearning för personal och elever
Itslearning ger personal och elever tillgång till tjänster som är federerade via Skolfederationen, exempelvis G-suite, AV-media, Inläsningstjänst, NE och digitala prov.
Itslearning för vårdnadshavare
Vårdnadshavare loggar in med e-legitimation och förutom att kunna läsa information från skolan kan vårdnadshavare även få tillgång till sitt barns elevdokumentation.
Mer om Itslearning, Tieto Edlevo och digitala verktyg Länk till annan webbplats.
Inläsningstjänst och andra lärverktyg i din dator
Alla elever har ett användarkonto hos Inläsningstjänst som erbjuder möjlighet att lyssna på inlästa läroböcker i dator, telefon eller annan enhet. Du når ILT (Inläsningstjänst) via menyn Verktyg i Itslearning.
Via din skolinloggning har du också tillgång till program som kan vara ett stöd för dig i dina studier. Det handlar till exempel om talsyntes (läser upp text), rättstavningsprogram, ordböcker på många språk, filmer med mera.
Bibliotek
Rönnegymnasiet och Valhall College har fina och välutrustade bibliotek som är öppna hela skoldagen. Här kan du låna skönlitteratur, facklitteratur, läsa dagstidningar och intressanta tidskrifter på olika språk. Du kan låna böcker för både skolarbete och fritid. Vid behov lånar vi in böcker från andra bibliotek i kommunen och från övriga delar av landet. Vi kan också hjälpa till med att hitta och använda nätinformation till exempel från olika universitet. Om du behöver Legimus för inläst skönlitteratur så hjälper vi på biblioteket dig med det. Du arbetar med din egen dator och använder bibliotekets datorer för att skriva du ut dina arbeten.
På biblioteket lånar du också kursböcker i olika ämnen samt grafräknare som behövs för mattekurserna.
För att du ska må bra och nå dina mål
Skolsköterskor, kuratorer, specialpedagoger, speciallärare, skolpsykolog, skolläkare - Elevhälsoteamet
För att alla elever ska må så bra som möjligt och lyckas med sina studier har vi ett Elevhälsoteam som består av skolsköterskor, kuratorer, specialpedagoger, speciallärare, skolpsykolog och skolläkare. De har alla ett nära samarbete med skolans övriga personal för att skapa optimala förutsättningar för elevers hälsa, lärande och trygghet.
Studie- och yrkesvägledare
I gymnasieskolan kommer du att ställas inför en hel del valmöjligheter när det gäller utformningen av ditt program. Vår önskan är att du ska göra så väl underbyggda val som möjligt, inte bara inom gymnasieskolan utan även när det gäller studier och yrken för framtiden. Våra studie- och yrkesvägledare finns här för att ge dig den vägledning och information som du behöver. Skulle du upptäcka att du valt fel program eller kurs, kan vi tillsammans undersöka möjligheterna att hitta rätt igen.
Här kan du se vem som är studie- och yrkesvägledare på ditt program
Skolrestauranger och kafeterior
I våra skolrestauranger på Rönnegymnasiet, Valhall college och Victoriaskolan serveras salladsbuffé, två olika rätter, dagens soppa, bröd och smör samt mjölk och vatten. Aktuell meny för din skola hittar du i appen Skolmaten. Appen kan du ladda ner kostnadsfritt för både iPhone och Android där du laddar ner appar till din telefon.
Menyerna i Ängelholms skolor (skolmaten.se) Länk till annan webbplats.
Kafeteria finns på Rönnegymnasiet och Valhall College.
Specialkost
Elever med behov av specialkost av medicinska, etiska eller kulturella skäl anmäler detta via e-tjänst. På kommunens webbplats finns mer information om maten som serveras i våra skolor samt länk till anmälan om specialkost.
Skolmat och anmälan om specialkost Länk till annan webbplats.
Försäkring
Alla elever är försäkrade under skoltid. Det innebär alla skolrelaterade aktiviteter samt resor till och från dessa.
Kollektiv olycksfallsförsäkring Länk till annan webbplats.
Låst skola
I syfte att säkerställa att inga obehöriga rör sig i våra lokaler samt för att förhindra stöld och skadegörelse är våra ytterdörrar låsta. Elever får låna en nyckelbricka med behörighet till aktuella lokaler. Nyckelbrickan fungerar på skoltid mellan 07.30 och 17.15.
Utrymning
Tavlor med utrymningsplan samt brandsläckare finns strategiskt placerade i alla skolans byggnader. Din mentor går igenom rutiner för utrymning med klassen, och lärare ansvarar för utrymning i händelse av larm under pågående lektion. Vi ber dig att också själv studera skolan med "utrymningsögon" så att du är förberedd om larmet ljuder vid tillfälle då du inte har lektion.
Elevdemokrati
Enligt skollagen ska du ha inflytande över hur din utbildning utformas. Förutom naturligt samråd i klassrumsmiljön kan du vara med och utveckla och påverka skolan genom klassråd, elevkår, programråd eller som elevskyddsombud.
Elevskyddsombud
Arbetsmiljön, både fysisk, psykisk och social, är gemensam för oss alla i gymnasiet. Bra arbetsmiljö är en viktig förutsättning för elevers hälsa, inlärning, studieresultat och välbefinnande. Som elevskyddsombud kan du vara med och påverka. Låter det intressant? Tala med din mentor.
Studiehallar och uppehållsrum
I skolans studiehallar finns utmärkta möjligheter till självstudier. Studiehallarna finns i anslutning till lärarnas arbetsrum så det finns ofta personal att fråga om du behöver hjälp.
I uppehållsrummen kan du naturligtvis också ägna dig åt självstudier, men även slappna av och umgås med dina skolkompisar.
Utvecklingssamtal
Under hösten kommer mentorerna att erbjuda utvecklingssamtal i form av fysiska eller digitala möten. I vår kommunikationsplattform Itslearning finns för varje klass ett så kallat mentorsrum där klassens mentor delar information med dig och dina vårdnadshavare. Där kommer mer information framöver. I Itslearning kommer du också inför utvecklingssamtalet att kunna se din individuella utvecklingsplan där du kan följa din kunskapsutveckling i dina olika kurser.
Din mentor kommer att kalla dig till utvecklingssamtal varje termin.
Betyg
Efter avslutad kurs sätts betyg. Efter årskurs 1 och 2 får du en indivuduell studieplan som skickas hem senast den 1 juli. I årskurs 3 får du ett examensbevis/studiebevis som skickas hem efter skolavslutningen. Har du behov av ett utdrag ur betygskatalogen kan du begära ut ett sådant.
Kontaktuppgifter
Kontaktuppgifter till personal på Ängelholms gymnasieskola Länk till annan webbplats.
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Ge oss gärna feedback så att vi kan göra hemsidan och informationen bättre.